Hynek Hampl – tvorba obsahu a marketing

Hynek Hampl blog - natáčení videí, instagram, fotografování, marketing, videomaker

Hynek Hampl - Fotografie, Instagram, marketing, cestování, social media, influencer marketing, workshopy, obsah

Selfies řeknou více než tisíc slov  -  aneb jak posloužíte marketingovým firmám

Kdo by neznal fenomén dnešní doby — selfie. Moc lidí si však neuvědomuje, že vaši přátele, fanoušci a followeři nejsou jediní, kdo vaše fotky sleduje.

What-Minion
What-Minion

Jak se ukázalo, selfies jsou středem zájmu marketérů. Podle odhahu sdílí spotřebitelé kolem 1,8 miliardy fotografií za den. Ohromné množství, ze kterého ukrajují velkou část koláče i selfies. Při prozkoumání vašich fotografií za posledních pár měsíců/let dokáže většina lidí zjistit alespoň vaše základní zájmy. Jste sportovec? Rádi vaříte? To vše lze většinou velmi jednoduše zjistit.

Zadavatelé reklamy a mediální společnosti se pomalu začínají rozkoukávat a hledají cesty, jak z tohoto velkého množství fotografií vytáhnout nějaká data.

Pro sociální sítě jako Instagram, Pinterest a Snapchat to může hrát velkou roli.

Když lidé vytvářejí svou ‚‚dokonalou” selfie, mnohdy se zajímají jen o to, aby vypadali na fotce co nejlépe a případně aby bylo vidět místo, kde se nachází. Zapomínají však na jednu zásadní věc. Při focení jsou v okolí nebo přímo na nich různá loga a předměty od jejich oblíbených značek. Už vidíte, k čemu to směřuje?

Ditto Labs
Ditto Labs

Jak ale marketéři zjistí, jaké logo máte na tričku, čepici nebo jaká lahev s pitím je zrovna na fotce? Díky technologiím, samozřejmě. Na trhu se objevují různé firmy s různými druhy software na rozpoznávání těchto důležitých maličkostí na fotkách. A nejedná se o nějaké malé projekty, ve skutečnosti jde o big deal. A důkazů je hned několik.

Sociální síť Pinterest koupila před nějakým časem firmu VisualGraph, dvoučlenou firmu, která se zabývá rozpoznáváním fotek a hledáním v nich. Mark Zuckerberg (CEO Facebooku), Asthon Kutcher (herec) a Elon Musk (CEO Tesla Motors a spoluzakladatel PayPalu) mají mimo jiné společnou jednu věc. Dohromady investovali přibližně 40 milionů dolarů do Vicarious, firmy zabývající se umělou inteligencí, která obchoduje na poli rozpoznávání obrazu. Google utratil 500 milionů dolarů za DeepMind, také firmu zabývající se umělou inteligencí pro rozpoznávání obrazu a potencionálním doporučováním produktů, včetně doporučovacího systému pro e-commerce.

Zatímco je většina těchto firem pouze v začátcích, firma Ditto Labs už dávno analyzuje fotky ve prospěch společností jako Kraft, Cadilac a Coca-Cola. Firma například dokázala zjistit, že si hodně lidí (demograficky převážně v Americe) dává kelímky od jogurtů do držáku na kafe v autě, nebo že kabelky od designérky Very Bradley jsou většinou dárkem, a jakýmsi rituálem, na 16. narozeninách dívek.

scary minion
scary minion

Zatím se ještě cílení díky fotkám tolik bát nemusíme, ale tato doba se velmi rychle blíží. Stinou stránkou zřejmě bude i vyděšení zákazníků. Pokud se však firmy naučí tyto údaje používat chytře, může to být, v dnešní době boomu mobilní fotografie, velmi dobrá marketingová pomůcka. Informace, jako: kolik lidí přidává fotky s produktem firmy oproti konkurenci, kde, kdy a jak produkty používají a další, budou pro firmy velmi cenné.

Takže až se příště budete fotit na další selfie, nezapomeňte, že vaši přátele na sociálních sítích nejsou jediní, kdo vás sleduje.

zdroje: holykaw.alltop.com, mashable.com a marshall-johnstonmm.com